sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Ce este decantorul?

   Vom explica mai întâi procesul de decantare, ca mai apoi să înțelegem la ce folosește decantorul.



    Decantarea = metoda de separare a componentelor unui amestec eterogen, pe baza diferențelor de densitate, fără a modifica starea lor de agregare.





De ce folosim decantorul ?
Avem doua motive pentru care folosim decantorul: pentru a aera un vin tanar sau pentru a decanta un vin batran.
Aerarea vinului, prin lasarea lui in carafa cu o ora-doua inainte de servire, are ca rezultat accentuarea expresiei aromatice a vinului, prin eliminare anumitor arome de reductie, dar va ajuta si dezvoltarea corpului si rotunjirea taninilor, felul in care vinul se “aseaza in pahar”.
Decantarea este procedeul prin care vinul se separa de impuritatile depuse cu timpul, pe fundul sticlei. Decantarea se face intotdeauna cu cat mai putin timp inaintea servirii, pentru ca vinurile mature isi pot pierde buchetul prin expunere indelungata la aer.
Ce vinuri trebuie aerate ?
In general, regula spune ca se aereaza vinurile tinere, atat cele rosii cat si cele albe. Vinurile vechi, mature, grand cru, se servesc fara aerare.
Dar adevarata problema in folosirea decantorului o constituie de fapt, interpretarea  notiunii de vin “tanar si batran”, care nu tine de numarul anilor pe care ii are vinul, ci de stadiul de evolutie in care se afla in momentul deschiderii sticlei. De regula, un vin ajuns la maturitate nu mai are nevoie de aerare, pe cand un vin care nu a atins acest prag, cu tanini verzi si corpolent, va beneficia de pe urma aerarii, care nu va face decat sa-i armonizeze acele caracteristici prea puternice ale tineretii sale. Dar exista si vinuri delicate care, lasate in decantor, se oxideaza rapid.
Din acest motiv, folosirea decantorului se hotaraste intotdeauna dupa deschiderea sticlei si analiza vinului si nu dupa criteriul varstei inscrise pe eticheta.
Si nu uitati, degustarea vinului e o continua surpriza.





Un comentariu: